Restauratieverslag BX671A

 

Deel 1

Vandaag ben ik dan eindelijk begonnen aan de restauratie van de BX671A die al 2 jaar in mijn berging staat.

 

De kast verkeert in een dramatische staat (veel uitgebeten watervlekken) en de nodige krassen. Op veel plaatsen lijkt de celluloselak zelfs helemaal verdwenen.

 

In de radio zelf lag zoveel stof en vuil, dat je je af ging vragen of er nog wel een chassis in stond. Dit heb ik als eerste maar met perslucht eruit geblazen. Natuurlijk stom, want dat had een leuke foto geweest.

 

Vervolgens de radio maar eens rustig op spanning gebracht. Wonder boven wonder hielden de hoogspanningscomponenten het en kwam er na verloop van tijd wat gekraak uit de speaker. Dus toen maar eens de antenne aangesloten en op zoek gegaan naar de eerste de beste zender. Dit wilde echter niet zo. De varco en de zenderaanwijzer produceerde een hoop kabaal.

 

Derhalve de varco met perslucht maar eens goed schoon geblazen en de as waar de naald over loopt maar eens gesmeerd. Toen ging het een stuk beter. Op de midden en lange golf werden weer zenders ontvangen. Nu de korte golf nog. Aangezien de golfgebiedschakelaar bij enige beroering ook van zich liet horen, de contacten hiervan maar eens schoongemaakt. Ook die 3 KG banden werken nu weer.

 

Ik heb intussen gezien dat de golfgebiedindicator voor de helft beschadigd is en derhalve wit van kleur in plaats van groen. Ook zit er een zendersnaar in die niet de juiste afmetingen heeft en daardoor de loop van de aanwijzer en de varco beperkt. Daarnaast en de volumeregelaar door een 'moderne' potmeter vervangen en is hetgeen wat aan de aftakking hoort te zitten gemakshalve maar aan de aansluiting van de loper gesoldeerd. Het resultaat is een erg vreemd gedrag in de toonregeling.

 

Kortom, nog een hoop aan te doen. Morgen meer en zo mogelijk met foto's.

 

Deel 2

Vandaag heb ik de BX671A af weten te maken. Zie onderstaande foto om een indruk te krijgen hoe deze radio er aan toe was.

 

 

Om te beginnen het chassis maar uit de kast gehaald. Vervolgens de critische C's eens doorgemeten. Tot mijn verbazing waren de elco's nog zeer goed. Zo ook de koppel-C. De ratel-C was wel zo lek als een mandje en is vervangen. Ook de potmeters waren niet wat ze zijn moesten. Erger nog, de volumepotmeter was door een "modern" ding vervangen en waren de componenten voor de physiologische klankkleurregeling voor het gemak maar aan de loper-aansluiting gesoldeerd.

 

 

Kortom, beide potmeters maar vervangen en dat ziet er gelijk een stuk beter uit.

 

 

Zoals eerder gemeld, was ook de golfgebied-indicatierol beschadigd en had het geluk er nog een te hebben liggen. Uiterlijk lijken ze sprekend op de rollen uit de BX660X en BX760X, doch is het ontvangstbereik per golfgebied van deze BX671A anders dan die andere toestellen. Onderstaande foto toont de beschadigde indicatierol.

 

 

Ook was de antenne-entree en de PU-entree defect en zijn vervangen. Nadat het chassis voor zover mogelijk schoon was gemaakt en van nieuwe buizen was voorzien, kon het opnieuw afgeregeld worden.

 

Toen was de kast aan de beurt om eens goed opgepoets te worden. Geloof mij, Pledge (met bijenwas) doet bij en klus als deze wonderen.

 

Hierna kon de boel weer in elkaar.

 

 

En tot slot de radio helemaal klaar.

 

 

 

En ja, ja, ook die EM4 is nieuw.

 

Terug