Restauratieverslag Philips BX505AV

 

Deel 1

Vandaag heb ik mijn BX505AV opgehaald. Eenmaal thuis het toestel eens goed bekeken en getest.

 

De kast bleek in zeer goed en complete staat te zijn. Het chassis speelde (met veel gekraak) alleen op de middengolf. Kortom, precies zoals de verkoper op Marktplaats het omschreven had. Tot mijn stomme verbazing zat zelfs de 6V-kabel nog in de radio.

 

Dus het chassis maar uit de kast gehaald, wat bij deze toestellen zr eenvoudig gaat. Door 4 bouten aan de onderzijde los te halen en de met 4 bouten bevestigde luidsprekerplank los te maken, komt het hele chassis inclusief luidsprekerplank en zenderschaal uit de kast.

 

Controle van de buizen leerde dat de ECH21 op z'n laatste benen liep en dat de EAF42 (B2) defect was. De andere EAF42 (B3) had te zwaar gecorrodeerde pennen. Ook de AZ41 was niet meer optimaal. Kortom, alle buizen maar vervangen.

 

De radio speelde op de middengolf al een stuk beter. Op de lange en korte golven wilde dat nog niet echt lukken. Al spoedig bleek dat de contacten op de golfgebiedschakelaar ook zwaar gecorrodeerd waren en zijn schoongemaakt (lang leve Brunox!).

 

Tot mijn stomme verbazing speelt de radio nu weer op alle banden met een fantastische ontvangst op alle KG-banden. Zelfs op de 11Mtr band. Ook de tropenband werkt, doch boven de 50Mtr was er in mijn berging met een sprietantenne niets meer te ontvangen.

 

De varco liet rond het punt van max. capaciteit ook van zich horen en diende gereinigd en gesmeerd te worden. Ook hier gebruikt in Brunox voor.

 

De radio speelt nu, doch dienen de potmeters vervangen te worden. Deze zijn met een 4MM boor doorboord en vernield, waardoor zij hun werk nog amper doen. Een leuke klus voor het volgende weekend.

 

Deel 2

Vandaag was het dan de dag dat de BX505AV afgemaakt kon worden. Zie onderstaande foto om te zien hoe de oude potmeters waren toegetakeld.

 

 

Nadat de nieuwe potmeters gemonteerd waren bleek de radio zich heel vreemd te gedragen. Op minimum volume leek de radio op half volume te spelen. Keer op keer had ik de aansluitingen gecontroleerd en ook aan de hand van het schema kon ik hier geen fout in ontdekken. Plotseling viel mijn oog op de opdruk op de oude potmeter 2 + 0,65 M. Toen de waarde van de nieuwe potmeter eens gecontroleerd. 0,2 + 0,65 M Verkeerde potmeter! Die potmeter er weer uitgehaald en een potmeter met de juiste waarde gemonteerd. Dat ging een stuk beter. De nieuwe potmeters gemonteerd.

 

 

De teerknol tussen de 2 potmeters (C35) van 4,7nF bleek ook niet optimaal te zijn en is later nog vervangen. Zo ook de koppel-C (C40) van 10nF.

 

Toen de kast maar eens schoon gemaakt. Aan stof was geen gebrek.....

 

 

Door de luidsprekeropening zijn de sterk vervuilde knoppen ook te zien. Deze gingen even later in een ammonia-badje en waren in no-time schoon. Toen kon de boel eindelijk weer in elkaar:

 

 

En vervolgens helemaal klaar:

 

 

 

Ook heb ik de radio eens op 6V geprobeerd. Tot mijn stomme verbazing werkt dat ook nog.

 

Ik vraag mij echter wel af waarom dit chassis zo bruin is. Dit is hij zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde.

 

Terug