Restauratieverslag BX370U

 

 

Deel 1

Toen ik enkele weken geleden met dit toestel thuis kwam en het op m'n gemak eens goed kon bekijken, bleek dat de golfgebiedknop een zoveelste uiting van huisvlijt te zijn. Er was een knop voor ronde as opgeboord. Hierbij was de knop ook gebarsten en waren de stukken vervolgens weer aan elkaar gelijmd.

 

Ook bleek de speaker niet te zijn wat hij hoorde te zijn.

 

Ik heb intussen een correcte set knoppen voor de BX370U/BX380A, maar die golfgebiedknop wil bij deze radio niet passen. De as dient aan één kant afgeplat te zijn, doch is dat niet. (zie onderstaande foto)

 

 

Dit asje lijkt qua vorm veel op de as van een BX209U/BX272U of 208U, maar die zijn veel korter. Ik kan mij ook niet aan de indruk onttrekken dat er ooit aan deze as geknutseld is, omdat de vorm niet mooi vierkant is. (zie onderstaande foto)

 

 

Nu wil het geval dat ik nog een knop voor ronde as had liggen met een schachtlengte van ± 2CM. Het gat had een diameter van 6MM en heb ik in 2 fases van elk 0,5MM oplopend opgeboord naar 7MM, zijnde de grootste diameter van de vierkante as. Met de knop in de juiste stand, draait het borgboutje precies op één van de platte vlakken van de vierkante as, waarmee dit probleem lijkt opgelost.

 

Aangezien de radio niet echt lekker speelde, ook maar eens wat metingen verricht.
- de spanningen op C1 en C2 waren 5 volt hoger dan de servicedoc aangeeft. (door hogere netspanning OK)
- C3 (100uF) was defect en is vervangen
- koppel-C (C31 van 10nF) was hopeloos verlopen (lek) en is vervangen
- ratel-C (C8 van 47nF) was hopeloos verlopen (lek) en is vervangen
- C34 (1nF) was hopeloos verlopen (lek) en is vervangen
- C35 (4,7nF) was hopeloos verlopen (lek) en is vervangen
- de contacten van de golfgebiedschakelaar en kwaliteitsschakelaar gereinigd (lang leve Brunox)

 

Na vervanging van deze C's de radio opnieuw afgeregeld en speelt weer vrij van brom en als een tierelier op alle banden/bereiken.

 

Nu is het wachten tot de speaker en potmeter uit Australië binnen komen en ik deze restauratie kan voltooien.

 

Deel 2

Eergisteren werd het pakketje met de speaker en de nieuwe potmeter uit Australië bezorgd (met dank aan Jan Post) en kon vandaag de restauratie van deze radio worden voltooid.

 

Niet alleen de speaker deugde niet, doch ook het speakerdoekje was een vod wat nergens op leek. Aangezien ik nog een mooi doekje van een BX760X (productiedatum kast 18-3-1948) had liggen, leek mij dit doekje op dit toestel uitstekend passen. Ook de BX370U is immers uit 1948.

 

Na het doekje op het plankje gelijmd te hebben en de speaker op het plankje gemonteerd te hebben was de potmeter aan de beurt om vervangen te worden, aangezien deze wel heel erg kraakte en zo nu en dan helemaal geen signaal doorgaf.

 

Ook heb ik intussen begrepen dat deze toestellen met twee types golfgebiedschakelaar-as geproduceerd is, te weten een vierkante as en een vierkante as met één afgeplatte hoek. Moet ik toch nog eens op zoek naar zo'n knopje.

 

Kortom, weer een restauratie voltooid. Zie onderstaande foto's voor het eindresultaat:

 

 

 

Terug