Restauratieverslag Philips BX290U

 

Deel 1

Hoewel ik wegens het wat kitscherige grilletje eigenlijk nooit zo gecharmeerd was van de BX290U, heb ik vandaag dan toch zo'n toestelletje gekocht. Het bleek een onverwacht klein toestel te zijn. Ik had al die tijd een groter toestel in gedachten. De verkoper "presenteerde" het toestel op Marktplaats als zijnde een spelend toestel waarvan de kast heel en compleet was, doch (citaat) "Het plastic frontje is wel een beetje kapot". Alles klopte, doch was het schaaltje op meerdere plaatsen gescheurd. Even Ben Dijkman bellen...  

 

Verder was het toestelletje gevuld met een dikke laag stof en was er van geknutsel geen spoor te bekennen. Het chassis maar uitgekast, zodat het schoongemaakt kon worden. Ook kon nu de luidsprekerplaat verwijderd worden, zodat de gescheurde schaal verwijderd kon worden. Bij inspectie van het chassis bleek de schakelaar niet te werken. Het schakelend element had zich aan een van de contacten vast gebrand. Dit schakelaartje gelijk maar vervangen. Ook was de pertinax-strip waar de R2, R20 en draden van het schaallampje aan bevestigd zijn van het chassis afgebroken. Met een klein haaks metalen steuntje is dit weer netjes op z'n plaats vastgezet.

 

De UL41 bleek ook niet meer optimaal te zijn en is vervangen. De oude UL41 had zwaar gecorrodeerde pennen en rond de pennen zaten 'verdachte' vlekken.

 

Nu de kast toch kaal was, was dit een mooi moment om hem even op te poetsen en aan de binnenkant schoon te maken.

 

Het is nu wachten op de zenderschaal. Als die binnen is, kan het toestel weer in elkaar gezet worden. Spannend!! 

 

Deel 2

Op aangeven van Toine Segers heb ik vandaag wat metingen op de BX290U gedaan.

- De R2 is verlopen en meet 3K wat 220 Ohm moet zijn.
- De spanning op C1 is 170V= wat 190V= moet zijn
- De spanning op de ontkoppel-elco is normaal (9V)
- De spanning op g1 van de UL41 is <= 0,1V=

 

De eerste 3 gemeten waardes baren mij geen grote zorgen. De laatste echter wel. Voor zover bij mij bekend, hoort er op g1 van een eind-pentode geen gelijkspanning te staan.

 

De radio speelt goed en vrij van brom en/of storingen. Toch die koppel-C vervangen???

 

Deel 3

Vandaag was dan het moment aangebroken dat ik de BX290U weer in elkaar kon zetten. Zie onderstaand het nog "maagdelijke" chassis:

 

 

De kast had ik al opgepoetst en aan de binnenzijde schoongemaakt. Zie onderstaande foto voor de oude en de nieuwe schaal: (met dank aan Ben Dijkman)

 

 

Zo ziet het er in elkaar uit:

 

 

De radio helemaal klaar:

 

 

 

Aangezien het toestelletje ronduit uitstekend speelt, heb ik besloten geen condensatoren te vervangen en de radio wat dat betreft origineel te houden. Die "verlopen R2" blijkt een NTC te zijn die in koude toestand 3K meet en bij verwarming zeer snel in weerstand daalt. Ook deze weerstand is derhalve niet vervangen.

 

Terug